Oznamy školskej jedálne ...


26. september je EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

Milí naši stravníci, pri tejto príležitosti sme si pre Vás tento týždeň pripravili prechádzku medzinárodnými kuchyňami.
Každý deň Vám predstavíme chute a zvyklosti niektorých z národných kuchýň.
Prijmite naše pozvanie a vydajte sa s nami na cestu chutí a vôní sveta.

V pondelok spoznáme kuchyňu Ruska, po nej sa prenesieme do nemeckej kuchyne, no nakukneme pod pokrievku hrnca aj gazdinkám v Maďarsku, na Slovensku a v Anglicku.


Prajeme Vám dobrú chuť!

Vedúca šk. jedálne

Ruská federácia
Je to ázijský štát, hlavné mesto Moskva. Úradný jazyk ruština.
Tradičná ruská gastronómia prešla dlhým vývojom, je bohatá a rozmanitá ako samotná rozloha Ruska a rôznorodosť klimatických podmienok.

Základnými potravinami sú ryby, mäso jatočných zvierat, zverina, hydina, zelenina, obilniny, ovocie, ....
Nesmie chýbať chlieb, zemiaky, kaša ( ovsená, pšeničná, či pohánková) a samozrejme kyslá smotana.  Z tukov sa používa bravčová masť a maslo.
Tradičnými ruskými jedlami sú boršč, šašlik, bliny, pelmeně, kartoška kroška, pirožki, syrniki, hovädzie Stroganoff. Národnou vášňou sú zmrzliny „moroženoje“.

Dobrý deň! - добрый день [dobryj deň], здравствуй [zdrаvstvuj]
Dobrú chuť! - приятного аппетита! [prijatnogo аppetitа!]
Ďakujem, chutilo mi! – благодарю, нравился  ми [blаgodаrju, nrаvilsja mi]