Článok o Jozefovi Sabovčíkovi

04.12.2012 13:38

Jozef Sabovčík (* 4. december 1963, Bratislava) je slovenský krasokorčuliar žijúci v Amerike. Bol prvý krasokorčuliar v histórii, ktorý skočil na medzinárodnej súťaži štvoritý skok. Preto ho prezývajú Jumping Joe.

Jozef Sabovčík začal s krasokorčuľovaním ako sedemročný vďaka babičke, ktorá ho priviedla na ľad. Korčuľoval viac ako tridsať rokov a ešte dnes dokáže skočiť všetky trojité skoky a štvoritého toeloopa. Počas svojej amatérskej kariéry sa stal šesťnásobným majstrom Česko-Slovenska, dvojnásobným majstrom Európy a na Olympijských hrách v Sarajeve 1984 vyhral bronzovú medailu.

Jozef Sabovčík mal obrovský skokový potenciál, ale chýbala mu sila v nohách. Často sa stretával so zdravotnými problémami, preto v roku 1986 prerušil svoju kariéru. Oženil sa s americkou krasokorčuliarkou a odišiel do sveta. Najprv trénoval v Nemecku malých krasokorčuliarov, neskôr sa odsťahoval do Toronta, kde pracoval ako obchodný zástupca jednej firmy s hudobninami. Šťastnou náhodou sa dal dokopy s Tollerom Cranstonom, začal znova trénovať, zlepšil si svoj umelecký prejav, naučil sa salto vzad s doskokom na jednu nohu a znovu sa stal majstrom sveta. Ako profesionálny krasokorčuliar získal titul majstra sveta profesionálov a pôsobil vo viacerých televíznych šou. Jedno z najväčších osobných víťazstiev však dosiahol mimo ľadu, keď mu pri rozvodovom konaní pridelili syna Blada do starostlivosti. Jozef Sabovčík je nadaný aj na jazyky, píše a hovorí po anglicky, okrem toho vie po nemecky a rusky, trocha po poľsky a srbochorvátsky. Momentálne má kanadské občianstvo. Rozdelenie Česko-Slovenska mu je ľúto, naďalej sa považuje za Čechoslováka. Venuje sa písaniu recenzií CD nosičov pre elektronický magazín. Jeho snom je korčuľovať na Heavy metal, ale má obavy, že by diváci utiekli. V roku 1999 sa druhýkrát oženil a v roku 2003 sa stal druhýkrát otcom syna Jozefa Jadena.

Späť