Akcie školskej jedálne

Zoznam akcií a súťaží ŠJ šk. r. 2014-2015:

Ako sme varili "po česky"...

V stredu 26.februára sa v našej školskej jedálni konal „Deň českej kuchyne“

Prípravy sa začali už od pondelka. Jedáleň sme pekne vyzdobili, pripravili si nástenku s informáciami a obrázkami, pozvánkou a všetko sa mohlo začať. Už od rána to v kuchyni rozvoniavalo, keďže sa pripravovali samé chutné jedlá.

Menu bolo zložené z polievky - juhočeskej kulajdy, hlavného jedla - pečené mäso preliate slivkovou omáčkou a nesmeli chýbať ani typické „houskové“ knedle. Ako zákusok sa podával voňavý perník.

Kto mal záujem mohol sa zapojiť do súťaže - „Čo som si zapamätal o českej kuchyni“. Otázky súviseli s textami, ktoré si deti mohli prečítať na nástenke a tak si zároveň rozšírili vedomosti o stravovacích zvyklostiach našich susedov. Hlasovať mohli priamo v jedálni alebo na internetovej stránke našej školy. Súťažiacich bolo neúrekom a my sme s potešením vyžrebovali (samozrejme za asistencie komisie) dvoch výhercov, ktorým sme odovzdali sladké odmeny.

šťastní výhercovia žrebovanie víťazov
a takto nám chutí... jedáleň sme si vyzdobili...
aj sme sa niečo dozvedeli... aj sme súťažili...
už sa to mieša... a perník je na svete...
naša domáca žemľová knedľa... už sa to pečie...
už sa to varí... hlasovalo sa v plnom prúde...
pozvánka... a tu je kompletné menu, dobrú chuť !!!

 

Ako sme varili "po maďarsky"...

Aj v marci sme dodržali tradíciu zaraďovania medzinárodných jedál do nášho jedálneho lístka. Tento krát sme si vybrali kuchyňu našich južných susedov.

Jedáleň sme vyzdobili vo farbách maďarskej vlajky, pripravili si nástenku s informáciami a zaujímavosťami z maďarskej kuchyne, pozvánku atď.

Podávala sa maďarská fazuľová polievka Jókai so smotanou, nesmel chýbať maďarský guláš s haluškami (typickou maďarskou prílohou). Ako zákusok sme zvolili jablkovú štrúdľu, ktorá ako sme sa dozvedeli, do Viedne prišla práve z Maďarska.

Nezabudli sme ani na tých, ktorí sa radi zapájajú do súťaží. Otázky boli zamerané na maďarskú kuchyňu a odpovede mohli deti nájsť na nástenke

Vyžrebovaní získali opäť sladké odmeny :))


Aby sme mali prehľad...

Čo nám to dnes navarili...

Fazuľová polievka Jokai

Halušky

Hlavné jedlo

Kompletné menu

Mňam...

Súťaž

Víťazi

Voňavý koláčik

Výzdoba

Žrebujeme 1. miesto
Žrebujeme 2. miesto  

 

"Najlepšia potrava pre mozog"

Súťažiaci posielali návrhy jedálnych lístkov, ktoré mohli vyzerať aj takto:

Vzorový jedalníček školskej jedálne k súťažnej téme "Najlepšia potrava pre mozog"
Raňajky: Celozrnné pečivo s avokádovou nátierkou, čerstvá zeleninka, čaj s medom.
Desiata: Jogurt s ovocím, príp. čerstvé ovocie, oriešky.
Obed: Brokolicová polievka, Losos na masle, varené zemiaky, mrkvový šalát, nápoj.
Olovrant: Ovocný tanier: banán, ananás, jahody, čučoriedky, oriešky. Mrkvová šťava.
Večera: Obložený chlebík so šunkou a paradajkou, príp. dusené mäsko so zeleninou a chlebíkom, nápoj.

 

Ako sme varili "po taliansky"

V mesiaci máj sme sa rozhodli predstaviť Vám ďalšiu z medzinárodných kuchýň a a to TALIANSKU KUCHYŇU.
Tentokrát sme si na to prizvali aj špeciálneho hosťa, ktorý je odborníkom v príprave medzinárodných jedál. Ing. Šenitko sa v plnom nasadení už od rána pustil s nami do varenia a prípravy chutného menu.

Nechýbali známe talianske jedlá, ako Minestrone polievka (hustá zeleninová polievka s mäsom), Lasagne a la Bolognese a ako dezert Tiramisu krém s piškótami a ovocím.

Aj keď bola príprava obedu časovo náročná, oplatilo sa a my sme mali opäť dobrý pocit, že sa nám ( tentokrát za mužskej asistencie :o)), podarilo ozvláštniť stravovanie v našej školskej jedálni.

Samozrejme nezabudli sme ani na tých, ktorí si prečítali našu nástenku, dozvedeli sa mnoho informácií a zapojili sa do súťaže. Vyžrebovaný výherca bol odmenený sladkou odmenou :o))
 


a najlepšie na koniec

lasagne 1. diel

lasagne 2. diel

malá ukážka tal. pochúťok


Minestrone

naše informačné okienko

nech sa páči...

pomocníci Tom a Jerry

pozvánka

prieskum spokoinosti 

servírujeme Lasagne

servírujeme polievku

príprava krému Tiramisu
 

 

Ako sme varili "po rusky"

Poslednou z predstavovaných medzinárodných kuchýň v šk. roku 2013/2014 bola Ruská kuchyňa.

Menu, ako zvyčajne, pozostávalo z jedál typických pre danú kuchyňu. Tento krát nesmela chýbať všetkým známa polievka Ruský boršč. Ako hlavné jedlo sa pripravoval Paprikáš z rybieho mäsa (podávali sme ho s haluškami), keďže Rusi obľubujú sladkovodné i morské ryby a pripravujú ich na rôzne spôsoby.  No a nezabudli sme ani na dezert, v Rusku uznávané Palacinky (Bliny). My sme zvolili podávanie „na sladko“, teda s džemom a zdobené čokoládou a jahodami.

Tradične sme si pekne vyzdobili jedáleň, pripravili plagát a výstavku, nesmela chýbať nástenka s informáciami, čo je typické pre Ruskú kuchyňu a samozrejme súťaž

Vyžrebovaný víťaz bol odmenený sladkým balíčkom.

 


pozývame Vás...

nástenka...

jedáleň

borsč sa varí

podávame polievku

rybací paprikáš

sladké mňam...

čo je typicky ruské...

 

Google

Anketa

Zapájaš sa do súťaží, ktoré organizuje školská jedáleň?

Celkový počet hlasov: 33

Prečítaj si článok s aktuálnou témou:

"Najlepšia potrava pre mozog"


klikni sem...